Veel gestelde vragen

De meest voorkomende vragen en antwoorden hebben we hieronder weergegeven. Wellicht staat het antwoord op uw vraag ertussen. Mocht u uw vraag hier niet vinden dan kunt u deze stellen door een e-mail te versturen naar [email protected]

Informatie Wasa

Is knäckebröd een Zweeds product?

Bekijk het antwoord

Wasa bakt al sinds 1919 in Zweden knäckebröd, en het product wordt inmiddels wereldwijd in veertig landen verkocht. Het is een uitvinding uit de Middeleeuwen, toen het in Zweden en Finland werd gebakken om de geoogste gewassen gedurende de lange, koude winters goed te houden. Dus om de vraag te beantwoorden: ja.

Waar komt de naam Knäckebröd vandaan?

Bekijk het antwoord

Het is een combinatie van twee woorden. Knäcke en bröd. Knäcke is Zweeds voor knapperig. Bröd is Zweeds voor brood. Dus eigenlijk betekent knäckebröd gewoon knapperig brood!

Waar komt de naam Wasa vandaan?

Bekijk het antwoord

Wasa is een verbastering van de naam van de Zweedse koning Gustav Vasa. De naam werd gekozen omdat deze voor iedereen in Zweden eenvoudig en herkenbaar  zou zijn.

Over onze producten

Hoe lang is Knäckebröd houdbaar?

Bekijk het antwoord

Wasa knäckebröd is vanaf productie onder normale bewaaromstandigheden ongeveer tien maanden houdbaar. Kijk echter altijd naar de houdbaarheidsdatum op onze verpakkingen voor de exacte houdbaarheid.

Waar wordt Wasa Knäckebröd gebakken?

Bekijk het antwoord

Wasa heeft twee bakkerijen: een in het Zweedse Filipstad en een in het Duitse Celle.

Hoe kan het dat Wasa Sandwich zo lang vers kan blijven zonder deze in de koelkast te bewaren?

Bekijk het antwoord

Er zijn verschillende conserveringsmethoden en elke heeft zijn voor- en nadelen. Wasa Sandwich is een droog product met een laag watergehalte wat het mogelijk maakt om, zonder conserveringsmiddelen, een lange houdbaarheid te bereiken. Het product bevat kaaspoeder (gedroogde en gepoederde kaas) wat is vermengd met plantaardig vet. Dit zorgt voor een lange houdbaarheid zonder de knapperigheid te verliezen.

Voedingsinformatie

Hoe garandeert Wasa de kwaliteit van haar grondstoffen en eindproducten?

Bekijk het antwoord

Op basis van haar jarenlange ervaring en onderzoek heeft Wasa haar eigen speciale standaarden opgezet voor het meel dat in haar producten wordt gebruikt. Dit geldt zowel voor het meel zelf als voor het verbouwen van het graan waar het meel van gemalen wordt. In het milieuplan van Wasa staat dat ‘het gehalte aan biologisch/chemisch verontreinigende stoffen (bijvoorbeeld pesticiden, aflatoxine en zware metalen) in de grondstoffen voor de producten van Wasa niet meer dan 75% van de huidige EU-goedgekeurde hoeveelheden mag bedragen’. Onze standaarden voor grondstoffen worden gegarandeerd door een zorgvuldige kwaliteitscontrole en strenge eisen die aan onze leveranciers worden gesteld. Wasa beoordeelt en bewaakt de risico’s aan de hand van de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points; zie de website van de Zweedse voedsel- en warenautoriteit (Livsmedelsverket): www.slv.se). We zijn ISO 9001-, ISO 14001- en BRC-gecertificeerd.

Wat is rogge en waar wordt het verbouwd?

Bekijk het antwoord

Rogge is een graansoort. Het wordt voornamelijk geteeld in Noord-Europa (Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland) en de buurlanden in Oost-Europa (Rusland, Wit-Rusland, Polen en de Balkanlanden). Voor meer informatie over rogge kunt u terecht op http://rye.vtt.fi

Wat zijn de belangrijkste voedingswaarden die rogge biedt?

Bekijk het antwoord

Volkorenmeel gemaakt van rogge geeft een waardevolle bijdrage aan koolhydraten in combinatie met een hoog vezelgehalte en een laag vetgehalte. Veel van ons knäckebröd wordt gebakken met volkoren roggemeel.

Wat is mout?

Bekijk het antwoord

Mout bestaat uit gemoute (ontkiemd en gedroogde) gerst en wordt gebruikt om kleur en smaak aan het brood toe te voegen.

Wat is zuurdesem?

Bekijk het antwoord

Zuurdesem is de meest natuurlijke en traditionele manier om brood te bakken. Het is een deeg gemaakt van meel en water dat van nature lactobacteriën en gist bevat. Brood bakken met behulp van zuurdesem is een traditie die eeuwenlang werd gebruikt in typische ‘brood landen’ als Zweden, Italië, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Het wordt gebruikt om meer structuur en smaak toe te voegen aan het brood. Bekijk hier één van onze Knäckebröd varianten die met zuurdesem is gebakken

Wat zijn voedingsvezels?

Bekijk het antwoord

Voedingsvezels zijn plantaardige stoffen die mensen niet kunnen verteren in de dunne darm, en niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. Voedingsvezels omvatten plantaardige bestanddelen zoals lignine en diverse polysachariden. Voedingsvezels zijn essentieel voor een optimale werking van de maag en darmen. Er zijn twee hoofdsoorten vezels:.
Ten eerste onoplosbare vezels; die kunnen een behoorlijke hoeveelheid water opnemen waardoor het volume voedsel in de maag/darm toeneemt en het verzadigingsgevoel langer blijft. Onoplosbare vezels komen met name voor in graanproducten, zoals tarwezemelen in volkorenbrood, muesli en havermout.
Ten tweede oplosbare vezels; die zijn goed in water oplosbaar en worden in de dikke darm door darmbacteriën afgebroken. De stoffen die daarbij vrijkomen,  zoals vetzuren, bevorderen de darmfunctie. Oplosbare vezels komen vooral voor in groenten, fruit en peulvruchten.

Wat is volkorenmeel?

Bekijk het antwoord

Volkorenmeel is meel dat wordt gemalen uit alle onderdelen van de graankorrel, inclusief de kiem en de schil. Volkoren ingrediënten worden gemaakt van de gehele korrel, inclusief de kern, de zemel en de kiem. Deze ingrediënten kunnen in allerlei vormen worden verwerkt: van bloem tot hele korrels, gebroken korrels, vlokken enzovoort.
Bij het percentage volkoren dat op de verpakking van Wasa producten staat, wordt uitgegaan van het graangedeelte van het product. ‘100% van granen zijn volkoren’ wil zeggen dat alle graaningrediënten die in het product zijn gebruikt volkoren granen zijn.

Welke kruiden zitten er in knäckebröd van Wasa?

Bekijk het antwoord

Dat is afhankelijk per product, bij sommige soorten knäckebröd worden klassieke specerijen als komijn, anijs, venkel, koriander of kaneel gebruikt. In sommige producten wordt ook sesamzaad en maanzaad gebruikt om de smaak te verbeteren. Zie voor meer informatie de ingrediëntenlijst op de verpakking.

Welke producten bevatten suiker?

Bekijk het antwoord

Graan bevat van nature aanwezige suikers. Daardoor bevatten al onze graan producten van nature aanwezige suikers (ongeveer 5%). Een kleine hoeveelheid suiker wordt toegevoegd aan geselecteerde /specifieke producten om de smaak te verbeteren. Indien suiker is toegevoegd aan het product, is suiker ook toegevoegd aan de lijst van ingrediënten. Zie voor meer informatie de ingrediëntenlijst en het voedingswaarde overzicht op de verpakking.

Hoeveel calorieën bevat één plak Knäckebröd?

Bekijk het antwoord

Eén knäckebrödje bevat ongeveer 35-55 kcal. Een Solruta knäckebröd bevat 100 kcal per stuk. Raadpleeg voor meer informatie de verpakking.

Hoeveel calorieën bevat Wasa Sandwich, en hoe moet ik dit product bewaren?

Bekijk het antwoord

Wasa Sandwich bevat 460 tot 490 kcal per 100 gram. De Sandwich bevat geen conserveringsmiddelen en moet net als andere soorten knäckebröd op een droge en donkere plaats worden bewaard. Raadpleeg voor meer informatie de verpakking.

Waar vind ik informatie over de ingrediënten van Wasa producten?

Bekijk het antwoord

Er staat veel informatie op onze website, in “Producten Galerie” en op onze verpakkingen. Tevens heeft PS food service een compleet overzicht: www.psinfoodservice.nl . Voor verdere vragen kunt u uiteraard rechtstreeks contact met ons opnemen.

Is knäckebröd geschikt voor diabetici?

Bekijk het antwoord

Ja, diabetici kunnen de meeste producten van Wasa zonder problemen op het menu zetten. Let op de informatie op de verpakking.

Allergenen

Waar vind ik allergenen informatie over Wasa producten?

Bekijk het antwoord

Noten
Er zitten geen noten in onze Knäckebröd producten. Bij de productie komt ons knäckebröd niet in aanraking met noten of sporen van noten. Indien een product van Wasa noten of sporen van noten bevat,  staat dit duidelijk op de verpakking aangegeven.

Gluten
Gluten zijn onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, haver en gerst. In rogge zit minder gluten dan in tarwe, maar de meeste varianten van ons knäckebröd bevatten wel gluten. Speciaal voor mensen met een glutenallergie maken we Wasa Gluten- en lactosevrij Knäckebröd.

Melk
Alle varianten van Wasa Sandwich bevatten melk. Indien een product van Wasa melk of sporen van melk bevat,  staat dit duidelijk op de verpakking aangegeven.  Speciaal voor mensen met een lactoseallergie maken we Wasa Gluten- en lactosevrij Knäckebröd.

Sesam
Wasa heeft verschillende varianten knäckebröd op de Nederlandse markt die sesam bevatten. Dit zijn o.a. Wasa Sesam knäckebröd, Wasa Solruta Sesam, Wasa Vezelrijk knäckebröd en Wasa Mineral plus Knäckebröd.

Als deze producten worden geproduceerd op dezelfde lijn als Sesamvrije  producten en er een kans is op besmetting, wordt dit aangegeven op de verpakking als “Kan sporen van sesamzaad bevatten”.

Ei
Ei wordt niet gebruikt als ingrediënt in Wasa producten en in de twee Wasa bakkerijen worden geen eieren verwerkt. Lees echter altijd voor de volledigheid de ingrediënten op de verpakking aangezien de meest recente allergenen declaratie altijd aanwezig is op de verpakking. Sommige Wasa producten worden geproduceerd in andere Barilla fabrieken waar wel eieren verwerkt worden.

Sojabonen
Sojabonen worden niet gebruikt als ingrediënt in Wasa producten en in de twee Wasa bakkerijen worden geen sojabonen verwerkt. Lees echter altijd voor de volledigheid de ingrediënten op de verpakking aangezien de meest recente allergenen declaratie altijd aanwezig is op de verpakking. Sommige Wasa producten worden geproduceerd in andere Barilla fabrieken waar wel sojabonen verwerkt worden.

Tarwe
Tarwe wordt in verschillende Wasa  producten, in meer of mindere mate,  gebruikt. De volgende varianten knäckebröd/crackers bevatten geen tarwe: Wasa Volkoren, Wasa Lichtgewicht, Wasa Rustiek, Wasa Original Crisp en Wasa Gluten- en lactosevrij Knäckebröd.

Gist
Veel Wasa producten bevatten gist. De volgende twee knäckebröd varianten bevatten geen gist.
Wasa Lichtgewicht
Wasa Vezelrijk

Verkrijgbaarheid

Heeft u een vraag over de verkrijgbaarheid van een product?

Bekijk het antwoord

Gezien de verkrijgbaarheid van een product aan verandering onderhevig is, verzoeken wij u een email te versturen naar [email protected] Wij kunnen u dan voorzien van de meest recente informatie.

Waar kan ik Wasa Runda Kaneel knäckebröd vinden?

Bekijk het antwoord

Wasa Runda Kaneel is sinds eind 2007 niet meer in Nederland verkrijgbaar. Door de specifieke smaak bleek Wasa Runda Kaneel helaas niet voldoende consumenten aan te spreken.